1989 skrev Sverige under att följa Barnkonventionen. Både Barnkonventionen och Salamancadeklarationen förtydligar barnens bästa, deras rätt till en likvärdig utbildning oavsett ex. sociala förutsättningar och uppväxtförhållanden. De har rätten att bli lyssnad till, tala och vara tyst. Denna rättighet är viktig i pedagogiska sammanhang för att ge möjlighet till elever att påverka sin utbildning och allmänna utveckling i samhället.
En variant av sociala uppväxtförhållanden skildras i Allings självbiografi “Kriget är slut”. Hans historia är kantad med våld och motgångar. Hans framställning av livet och händelserna i boken speglar dock hans egna medvetande om den påverkan de olika situationerna och individer han mött har förändrat hans syn på livet samt förmågan att påverka det.
Även om Allings verk är en sida av sociala förutsättningar kan det antas att sociala förhållanden i Sverige i fråga om ex. familjeförhållanden kanske inte ser så olika ut gentemot ex. Indien som skildras i Olaussons film “En resa till Varanasi” där olika skolors förutsättningar beroende på sociala klasskillnader skildras. Likheter och olikheter kan ses ur flera synpunkter. Känner ex. ett barn med alkoholiserade föräldrar annorlunda otrygghet om de bor i Indien än om de bor i Sverige?
I Olaussons film citeras Gandhi som en målinriktning “Be the change you want to see around you”. Målet är att i samband med undervisning uppfostra bra människor med medvetenhet om deras påverkan på världen.
Målets genomslag visas i de lärarstudenter som intervjuas, deras engagemang att vilja förändra samt deras tacksamhet att deras lärare är så engagerade i dem, att de alltid får hjälp oavsett vilken tid de ringer på dygnet.
Alling beskriver sin bonuspappa som ett bra föredöme som med tålmodigt engagemang leder till trygghet. Kan då antas att engagemang kan vara ett bra förhållningssätt i läraryrket? Allings egna attityd liksom eleverna i intervjun har en gnista av tro på sin egen förmåga att påverka. Kan detta vara en nyckelegenskap som fördelaktigt kan förstärkas? Vad som är rätt och fel ligger kanske i betraktarens öga.
Källa:
Alling, M. (2011). Kriget är slut. Johanneshov: TPB.
Salamancadeklarationen
Barnkonventionen
Peter Olausson (2017) Indisk skolvardag - En resa till Varanasi vintern 2016
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar