onsdag 10 januari 2018

Specialpedagogik


Inom specialpedagogiken framkommer flera olika synsätt och perspektiv på barn.

Tre stora perspektiv inom detta område:

Det kategoriska perspektivet som innebär att med hjälp utav ett individuellt synsätt lägger fokus på individen som av en orsak har ett visst beteende. Dessa orsaker är inom ramen för de medicinska, neurologiska eller psykologiska. Indelning och kategorisering av en elev kan med andra ord bidra till att hjälpa i form av stödinsatser och verktyg tack vara att de får exempelvis en diagnos. Något som talar om vad eller vilken typ av bekymmer en individ har. Exempelvis kan vissa mönster ses och grundläggande behov uppfyllas för att en individ har exempelvis ADHD. Lösningsförslagen inom denna ram ligger inom inkludering och lösningar inom skolan handlar dock om stöd i form av verktyg, tillämpningar, se efter elevens behov i fråga om extra stöd och i form av till ex. extra lärare får hjälp att klara skolan.

Det kompensatoriska perspektivet som visserligen har till grunden samma fokus på att det är i individen som bekymret är och av den anledningen behöver hjälp och stöd blir metoderna till hjälp en aning annorlunda och mer likt 60-talets exkluderingar. Med andra ord får eleverna slussas iväg till en specialskola och sitta i isolerade celler i ett klassrum utan social kontakt med varandra. Detta med avsikten att lära vett och etikett med målsättning att kunna slussa tillbaka dem till skolan senare.

Det tredje synsättet ser aningen annorlunda ut. Det relationella perspektivet fokuserar inte på individen utan snarare på interaktionen mellan individ och miljö och anser snarare att det är i miljön eller omgivningen som ger och skapar bekymmer. Tonvikten inom skolan som exempel blir då att ramfaktorer som tid, kursplan och läroplan spelar an avgörande roll och skolan borde anpassas att fungera för eleven snarare än att eleven ska anpassa sig efter skolan som ovan nämnda perspektiv. Detta synsätt handlar då i vidare form om en mer långsiktig lösning till skillnad från tidigare nämnda som jobbar mer kortsiktigt.

När jag tänker på detta och ser på mina utåtriktade pojkar med minst sagt spännande idéer och hyss som uppfattas väldigt olika undrar jag hur deras framtid inom skolan kommer att se ut. Hur kommer deras skolgång vara?

Specialpedagogiken har utvecklats och tagit större fäste och speciellt med förtydliganden i Lgr11 och Salmancadeklarationen. Det är jag glad för… men även oroad…

Asp-Onsjö, L. (2017). Specialpedagogik - arbete med elever i skolsvårigheter. I Lärande, skola, bildning grundbok för lärare (4:e uppl., s. 395–414). Stockholm: Natur & Kultur.
Eriksson-Gustavsson, A.-L., & Göransson, K. (2011). Specialpedagogisk verksamhet i grundskolan. (C. Nilholm, Red.) (1:a uppl.). Lund: Studentlitteratur.
Hwang, P., & Nilsson, B. (2011). Utvecklingspsykologi (3:e uppl.). Stockholm: Natur och kultur.
Nottingham, J. (2013). Utmanande undervisning i klassrummet: återkoppling, ansträngning, utmaning, reflektion, självkänsla (1:a uppl.). Stockholm: Natur & kultur.

Knäcka läs- och skrivkoden

Att läsa svenskakursen samtidigt som ens egna barn lär sig läsa och skriva är minst sagt spännande. Föregående år var min äldsta son på ett ...